Jak przechowywać ser

Ser. Wspaniały ser. Tak łatwo przypomnieć sobie czas w moim życiu, kiedy zakochałem się w serze.

Pewnie, w dzieciństwie miałem swój udział w kanapkach z grillowanym serem i pizzą, ale mówię o tym, kiedy zakochałem się w całym serze. Zdarzyło się to, gdy wraz z mężem odbyliśmy podróż do Paryża wiele lat temu.

W Stanach Zjednoczonych nierzadko zdarza się, że talerze z serem stanowią opcję dania deserowego, ale nigdy nie wybrałam takiego dania. Ser zamiast ciasta? Nie.

Ale kiedy byłam z mężem w Paryżu, dania serowe były często częścią menu prix fixe, więc nie miałaś możliwości nie mieć sera. Cóż, chyba że zdecydowaliśmy się go po prostu nie jeść, ale na pewno nie zamierzaliśmy tego robić.

Wtedy właśnie zakochaliśmy się w serach dla fanów i wielu odmianach do wyboru. Kozi ser, niebieski ser, brie, gouda, i wszystko pomiędzy. Zostaliśmy otwarci na zupełnie nowy świat serów.

Kiedy wróciliśmy do USA, pojechałem do Whole Foods i wydałem 100 dolarów na ser. To tak, jakbym stracił całe życie!

W dzisiejszym poście podzielę się z wami kilkoma wskazówkami, jak przechowywać ser, abyście mogli dobrze traktować swój cenny ser i zachować jego świeżość tak długo, jak to możliwe. Istnieje wiele rodzajów serów i istnieją pewne różnice w sposobie ich przechowywania.

Feta

Feta zazwyczaj jest dostarczana w blokach przechowywanych we własnej solance, a resztki sera chce się przechowywać w solance, do której jest dostarczana. Jeśli jest przechowywana w ten sposób, feta przechowywana jest zazwyczaj przez około miesiąc.
Jeśli nie masz wystarczającej ilości solanki, oprzyj się chęci przechowywania sera w wodzie, ponieważ w ten sposób wyciągniesz z niego sól i aromat.

Według testu Cook’s Illustrated, oliwa z oliwek jest najlepszą opcją do pokrywania sera feta, jeśli nie masz oryginalnej solanki. Zawsze starałem się kupować fety blokowe w solance, zamiast kruszonek fety, aby nie dopuścić do pojawienia się tego problemu.

Blue Cheese Crumbles

Niebieskie kruszonki serowe często znajdują się w hermetycznych plastikowych wanienkach, w których chce się je przechowywać. Ale chciałem się podzielić, że niebieski ser jest jednym z niewielu serów, które dobrze zamrażają.
Niebieskie okruszki serów trwają tydzień w lodówce, a potem skręcają na południe, więc jeśli będzie ich za dużo, wrzucę część do zamrażarki do późniejszego wykorzystania. Po prostu rozmrażaj w lodówce przez kilka godzin, kiedy będziesz gotowa do użycia.

Kozi ser

Ser kozi często jest dostarczany w tych plastikowych opakowaniach ze skórką, a po otwarciu powinien być użyty w ciągu dwóch tygodni.Po otwarciu opakowania z kozim serem lubię przenieść resztki na kawałek papieru woskowego zamiast na oryginalne opakowanie, które nie może być ponownie zapieczętowane.Zwiń go ciasno i skręć brzegi jak owinięty cukierkiem.

Wstępnie rozdrobniony ser

Nie jest to dobry ser, ale pomyślałem, że warto wspomnieć, że wstępnie rozdrobnione sery zazwyczaj mają krótki czas życia w lodówce, około 5 dni. Ale resztki dobrze zamarzają. Wstępnie rozdrobnione sery najlepiej przechowywać w opakowaniu, w którym przyszły, szczelnie zamknięte, aby strzępy sera nie wyschły.

Świeża Mozzarella

Świeża mozzarella ma najkrótszy okres przydatności do spożycia ze wszystkich. Naprawdę zachowuje się tylko przez kilka dni.Świeżą mozzarellę najlepiej przechowywać w plastikowym opakowaniu, w którym jest dostarczana. Stwierdziłem, że wewnętrzny plastik tego opakowania jest nawet trochę słony, więc ma trochę własnego płynu na zewnętrznej stronie piłki.

Upewnij się, że nie przechowujesz mozzarelli w wodzie, ponieważ spowoduje to wyciągnięcie soli i smaku z sera.

Cheddar i Jack

Sery Cheddar i Jack najlepiej przechowują się owinięte w wosk lub papier serowy, a następnie w plastikową folię. Warstwa papieru (zamiast plastiku) bezpośrednio na zewnątrz sera pozwala mu oddychać, uwalnia zapachy produktów ubocznych i minimalizuje wzrost nowych bakterii na jego powierzchni.

Utworzonych artykułów 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zacznij wpisywać wyszukiwane hasło powyżej i naciśnij Enter, aby wyszukać. Naciśnij ESC, aby anulować.

Wróć na górę